Mitä ovat superfoodit

Superfoodit ovat olleet otsikoissa jo jonkin aikaa. Sanalla viitataan ruokiin, joiden ravintosisältö on erityisen tiheä. Jos ruoassa on esimerkiksi erityisen paljon antioksidantteja, vitamiinejä, kivennäisaineita ja flavonoideja, voidaan sitä kutsua superfoodiksi. Esimerkiksi goji-marja, raakakaakaopapu ja maca ovat superfoodeja. Vaikka listalta löytyy useita eksoottisia raaka-aineita, on myös kotimaisia ruokia, jotka ovat superfoodeja.

Kotimaisista raaka-aineista superfoodeiksi voidaan sanoa monia marjoja. Muun muassa karpalo, puolukka, aronia, tyrni, vadelma, variksenmarja, ruusunmarja, hilla ja mustaherukka sisältävät runsaasti vitamiineja ja hivenaineita. Lisäksi Suomessakin tuotettavat pinaatti, kalkkunan nahaton rintafilee, nokkonen, parsakaali, pavut, lohi, kurpitsa, kaura, jogurtti, sipulit ja tomaatti ansaitsevat tittelin. Superfoodeiksi laskettavat raaka-aineet vaihtelevat lähteittäin. Edellämainittujen lisäksi esimerkiksi soija, appelsiini, tee ja saksanpähkinät lasketaan usein listoille.

Vaikka määritelmä on laaja ja joustava, ovat monet lähteet yhtä mieltä siitä, että superfoodien pitäisi olla mahdollisimman luonnollisesti tuotettuja. Reilusti ja luonnonmukaisesti tuotetut maito- ja lihatuotteet ja riista, luomukasvikset, villit marjat ja muut oikealla tavalla prosessoidut tuotteet, kuten kylmäpuristettu neitsytkookosöljy tai MCM-jauhe lasketaan usein superfodeiksi. Siksi pyrimme Shasassakin valitsemaan vain laadukkaimpia ja ekologisimpia raaka-aineita.

TyttebærMitä siis ovat ne eksoottiset ainekset kuten maca?

Maca on energiapitoinen jauhe, joka lisää kehon lämmöntuotantoa, joten se on ideaalinen esimerkiksi talviaikaan. Chiansiemeniä käytetään runsaasti esimerkiksi latinalaisessa amerikassa. Se on proteiini- ja kasviöljypitoinen siemen, joka on erityisen hyvä ruoansulatusvaivoista kärsiville. Sprirulina on merilevä, joka sisältää runsaasti proteiiniä ja lähes kaikki B-ryhmän vitamiinit. Sitä suositellaan etenkin paljon liikuville. Kookosöljy puolestaan sisältää paljon energiaa ja hyviä rasvoja ja monet ovat saaneet sen käytöstä apua painon hallintaan. Smootissa se parantaa makua ja ravintosisältöä.

Shasassa käytetään sekä ulkomaisia että suomalaisia superfoodeja. Makeutusaineena käytetään prosessoidun sokerin sijaan hunajaa, agavea tai steviaa. Kotimaisia tuotteita edustavat esimerkiksi hunaja ja marjat, kun taas eksotiikkaa tarjoavat raaka-aineet kuten lucuma, maca, kaakaovoi, spirulina ja chian siemenet. Ne yhdistellään herkullisiksi terveyttä parantaviksi juomiksi erilaisten hedelmien, marjojen ja lähdeveden kanssa. Käytämme lähdevettä, koska sitä pidetään luonnollisempana ja puhtaampana kuin hanavettä.