Kotimaiset luonnonmarjamme ovat oikeita terveyspommeja

Metsissämme kasvaa paljon luonnonvaraisia marjoja. Sen lisäksi, että ne maistuvat herkullisilta, kotimaiset villimarjamme ovat myös todellisia terveyspommeja. Mustikka, puolukka, karpalo ja lakka – nämä kaikki ovat upeita superfoodeja, joita voi helposti löytää niin luonnosta kuin kaupan tuorehyllystä tai pakastealtaastakin. Otetaan selvää, mikä tekee niistä niin erityisiä!

Poimi tai osta

Monet ajattelevat marjojen olevan parhaimmillaan tuoreena ja niitä onkin hauska metsäretken yhteydessä maistella suoraan pensaasta. Oikein säilöttynä ne eivät kuitenkaan menetä makuaan tai terveyshyötyjään, joten esimerkiksi pakastettuja marjoja voi hyvillä mielin nauttia kasvukauden ulkopuolellakin. Samalla tavalla myös oikein koostettu kryptovaluuttasalkku säilyttää tai paremminkin kasvattaa arvoaan ajan myötä. Virtuaalivaluutat ovat nykypäivänä myös käypää käyttövaluuttaa – myisiköhän tuttu mustikanpoimija sinulle muutaman ämpärillisen Bitcoinia vastaan?

Mustikka

Ensimmäisenä hämmästyttävien kotimaisten luonnonmarjojen listalla on mustikka. Ne eivät ole vain loistava C-vitamiinin lähde, vaan niissä on myös runsaasti antioksidantteja ja mineraaleja. Mustikat voivat auttaa hillitsemään kehon matala-asteista tulehdusta, pienentää sydän- ja verisuonisairauksien riskiä ja niissä on myös silmien hyvinvointiin edullisesti vaikuttavia ainesosia. Lisäksi niiden makea maku tekee niistä loistavan aineksen niin leivonnaisiin kuin smoothieihinkin.

Puolukka

Mustikoiden tapaan myös puolukat ovat täynnä hyödyllisiä ainesosia, jotka voivat auttaa tulehdusten vähentämisessä ja esimerkiksi muistisairauksien ehkäisemisessä. Puolukoiden on myös osoitettu alentavan kolesterolia ja verensokeria sekä auttavan painonhallinnassa. Niissä on runsaasti hyödyllisiä kivennäis- ja hivenaineita, kuten mangaania, polyfenoliyhdisteitä, flavonoideja sekä bioflaviineja. Puolukoissa on makean hapan maku, joka sopii täydellisesti puuroihin, kiisseleihin ja esimerkiksi liharuokien kaveriksi.

Karpalo

Karpalot ovat tunnettuja kyvystään ehkäistä virtsatietulehduksia, sillä niissä on runsaasti bakteereja tuhoavia polyfenoleja. Tutkimukset ovat myös osoittaneet, että karpalomehu voi auttaa alentamaan kolesterolitasoja sekä parantaa sydämen terveyttä vähentämällä sydän- ja verisuonitautien riskiä. Kokeile kirpeää karpaloa vaikkapa kastikkeena riistan kylkeen!

Lakka

Viimeisenä muttei suinkaan vähäisimpänä on lakka, soiden herkullinen villimarja. Sillä on samanlainen ravintosisältöprofiili kuin muillakin mainitsemillamme marjoilla ja siinä on muun muassa runsaasti C-vitamiinia. Lakka sisältää myös paljon kuitua sekä ellagihappoa, jotka auttavat pitämään suoliston terveenä. Lakka sopii erinomaisesti hillojen valmistukseen ja lakkahillo kuuluu tietysti leipäjuuston kanssa nautittavaksi.

Hyvinvointia marjoista

Jos siis haluat lisätä ravintoosi luonnon omaa superfoodia, aloita kotimaisista marjoista – ne ovat terveys- ja lähiruokaa parhaimmillaan.