Ajoittaisesta paastosta eli pätkäpaastosta on tullut yhä suositumpi ihmisten keskuudessa, jotka haluavat parantaa yleistä terveyttään. Mutta mitä tämä pätkäpaastoaminen tarkalleen ottaen on ja miten se voi hyödyttää terveyttäsi? Tässä artikkelissa tutustumme pätkäpaastoamisen perusteisiin ja keskustelemme mahdollisista terveyshyödyistä, joita voit kokea sisällyttäessäsi tämän ruokavaliokäytännön elämäntapaasi.
Mikä on pätkäpaasto?
Pätkäpaasto (intermittent fasting) on ruokailumalli, jossa vuorottelet syömisen ja syömättömyyden jaksojen välillä. “Syömisikkunoiden” aikana syöt kaikki päivän ateriat tietyn ajanjakson, esimerkiksi kahdeksan tunnin sisällä, jolloin niiden väliin jää 16 tuntia paastoaikaa. Jos esimerkiksi aloitat syömisen klo 7 aamulla ja lopetat sen klo 15 joka päivä, paastoat klo 15–7 välin. On olemassa erilaisia tapoja sisällyttää pätkäpaasto osaksi ruokavaliota; jotkut ihmiset valitsevat yhden tai kaksi päivää viikossa, kun taas toiset tekevät sitä päivittäin.
Paaston aikana on sallittua juoda kalorittomia juomia. Runsas veden juonti auttaa pitämään nälän loitolla. Myös esimerkiksi yrttitee on hyvä juoma paastoajalle. Jos aika tuntuu paastotessa pitkältä, voi mieltään aktivoida, vaikka kenopeleillä: keno-tulokset.fi
Mahdolliset terveyshyödyt
Yksi pätkäpaaston ensisijaisista eduista on se, että se voi auttaa laihtumaan vähentämällä kalorien kokonaissaantia. Pätkäpaastoruokavaliota noudattaessaan useimmat ihmiset vähentävät luonnollisesti kokonaiskalorimääräänsä ilman, että heidän tarvitsee laskea kaloreita tai seurata makroravintoaineita. Keho alkaa myös käyttää rasvavarastojaan energiaksi paaston aikana, kun kehon hormonitasot muuttuvat.
Lisäksi tutkimukset ovat osoittaneet, että ajoittainen paastoaminen voi mahdollisesti parantaa insuliiniherkkyyttä, mikä auttaa säätelemään verensokeritasoja ja vähentämään tulehduksia kehossa. Useat tutkimukset ovat myös osoittaneet, että pätkäpaasto voi vähentää stressitasoja ja parantaa kognitiivisia toimintoja. Lopuksi tutkijat uskovat, että tämäntyyppinen ruokavalio voi olla hyödyllinen pitkäikäisyyden kannalta, koska sillä on ikääntymistä hidastavia vaikutuksia kehon soluihin.
Usein myös ruuansulatuselimistö kiittää paastoamisesta. Suolisto saa paaston aikana levätä ruuan prosessoimisesta. Tämän voi konkreettisesti huomata esimerkiksi turvotuksen vähenemisenä.
Paasto voi auttaa myös henkiseen hyvinvointiin
Pätkäpaasto voi myös auttaa parantamaan henkistä selkeyttä ja keskittymistä ajan myötä. Tutkimuksissa on havaittu, että ihmiset, jotka paastoavat ajoittain, raportoivat tuntevansa itsensä henkisesti terävämmiksi paastonsa päätyttyä kuin ennen sen aloittamista. Tämä saattaa johtua paaston aikana vapautuvien endorfiinien lisääntyneestä määrästä. Toinen syy voi olla aivojen tulehduksen väheneminen, joka johtuu ruoansulatuksen aikana vapautuvista toksiineista.
Sopisiko pätkäpaasto sinulle?
Ajoittainen paastoaminen on noussut viime vuosina uudestaan pinnalle, koska sillä on monia potentiaalisia terveyshyötyjä – kuten laihtuminen, insuliiniherkkyyden paraneminen, stressitason lasku, kognitiivisten toimintojen paraneminen ja sen ikääntymistä estävät vaikutukset kehon soluihin. On olemassa monia erilaisia tapoja sisällyttää pätkäpaasto osaksi elämäntapaa riippuen tavoitteistasi ja mieltymyksistäsi.
Jos sinulla on jokin sairaus tai terveyshuoli, on tärkeää kuulla lääkäriä ennen kuin aloitat minkä tahansa uuden ruokavaliomuutoksen tai lisäravinneohjelman. Oikein tehtynä ja yksilöllisiin tarpeisiisi ja elämäntapatekijöihisi räätälöidyllä suunnitelmalla ajoittainen paastoaminen voi olla loistava tapa lisätä terveyshyötyjä ja samalla luoda enemmän vapautta ruokavalintoihin päivän aikana!