Magnesium – kehon tärkeä alkuaine

Hyvin usein monenlaisiin vaivoihin etsitään apua apteeksita ja lääkäristä. Vaivasta pyritään pääsemään eroon lääkityksen tai hoidon avulla, vaikka vainvaan voisi olla olemassa jokin luonnonmukaisempi hoitokeino. Eräs ehkä liiankin vähän huomiota saanut valmiste on jopa alkuaineiden listasta löytyvä magnesium. Tätä löytyy kehosta luonnollisesti, ja ihminen tarvitsee sitä monien yhdisteiden rakentamiseen kehossaan.

Magnesium on kivennäisaine, joka vaikuttaa niin aineenvaihduntaankin, kuin lihaksiinkin. Se helpottaa suonenvetoja ja lihaskramppeja, ja on hermoston ja sydämen toiminnalle välttämätöntä. Se osallistuukin jopa 300 eri entsyymitoimintoon kehossa! Tästä syystä onkin ihme, että se ei ole sen suositumpi ravintolisä.

Magnesiumvalmiste

Magnesium apuna aktiiviliikkujilla

Etenkin paljon rasitusta saava kroppa tarvitsee paljon magnesiumia. Rasitusvammat, joihin syödään kipulääkettä tai joista ei päästä eroon, voivatkin yllättäen helpottaa magnesiumkuurilla. Esimerkiksi erilaiset polven tai nilkan rasitusvammat voivat helpottua magnesiumin avustuksella, kuten myös lihaskivut. Myöskin erilaisia pitkäaikaissairauksa sairastavilla on suurempi magnesiumin tarve, kuten diabeetikoilla ja sydän- ja verisuonisairauksista kärsivillä.

Valmisteissa on eroja

Pikkuhiljaa tietoisuus magnesiumin tarpeesta alkaa yleistyä, ja tähän apteekit, luontaistuotekaupat ja päivittäistavarakaupat vastaavat tarjonnallaan. Kyllä, magnesiumia voi ostaa jopa ruokakaupasta! Magnesiumien eri merkkien laaduissa on kuitenkin huimasti eroa, sillä olennaista on, missä muodossa magnesium on. Joissain muodoissa magnesium ei nimittäin imeydy kehoon juuri ollenkaan, vaan näin ollen aiheuttaaki nvain laksatiivisia vaikutuksia, eikä haluttuja terveyshyötyjä.

Kannattaakin ruokakaupan tai apteekin hyllyllä olla tarkkana lukemasa pakkausselostetta bongatakseen parhaan valmisteen. Ei myöskään kannata epäröidä kysyä henkilökunnalta apua hyvän vaihtoehdon valitsemisessa.

Erilaiset magnesiummuodot

Näitä erilaisia muotoja on siis monia, jotka imeytyvät eri lailla. Useimmiten tämä vaikuttaa myös tuotteiden hintaan -mitä halvempi tuote, sitä huonommin se tdennäköisesti imeytyy. Huonoin ja halvin on magnesiumoksidi, josta ei juurikaan ole hyötyä muuta kuin laksatiivina. Hyvin imeytyvä, ja edullinenkin muoto on magnesiumsitraatti. Näissäkin on kuitenkin eroja, ja kannattaakin usein käyttää vaikkapa kahta erilaista magnesiummuotoa yhdessä parantaakseen sen imeytymistä. Muita muotoja on useita, kuten tauraatti, glysinaatti, fumaraatti, orotaatti sekä glyserofosfaatti. Näihin kannattaa tutustua ja perehtyä tarkemmin, esimerkiksi täällä. Kannattaa muistaa nauttia magnesiumia myös luontaisesti, magnesiumrikkaista ruoista.

Magnesium on tärkeää keholle