Merilevät sisältävät terveydelle tärkeitä aineita kuten esimerkiksi kivennäisaineita ja vitamiineja, mutta niin vähän rasvaa. Yksi tärkeä hivenaine on jodi, jota ihminen tarvitsee edistämään kilpirauhasen normaalia toimintaa. Lisäksi merilevä sisältää kaliumia, jolla on useita erilaisi tärkeitä toimintoja kropassa, jotka liittyvät oleellisesti urheilijoiden suorituskykyyn.
Merilevä on syrjäyttänyt lehtikaalivillityksen, ja esimerkiksi Amerikassa merilevästä tehdyt välipalat ovat jo miljoonabisnes. Syitä tähän ovat lähinnä terveellisen puoleiset, sillä merilevä on hyvin ravitsevaa. Suomessa merilevää on nähty lähinnä Sushin yhteydessä, mutta markkinoille on tullut myös erilaisia koostumuksia kuten merilevähiutaleita, joita on mahdollista ripotella ruoka-annoksen sekaan.
Ekologisuus merilevän käytölle on myös vankka pohja. Merilevän käyttö säästää ympäristöä, koska se ei vaadi kasvuunsa välttämättä ollenkaan makeaa vettä. Tämä siis tarkoittaa sitä, että sen viljely on paljon helpompaa kuin kuivalla maalla viljeleminen ilmastonmuutoksen seurauksena. Se myös kasvaa hyvin nopeasti, ja se on myös hyvin sitkeä kasvamaan uudelleen ja uudelleen.
Merilevä jakaa myös paljon mielipiteitä koostumuksensa ja makunsa puolesta. Sitä saatetaan pitää liian niljakkaana tai se saattaa maistua hyvin merelliseltä. Merileviä on kuitenkin monia erilaisia, ja niissä on eroavaisuuksia. Alla näet erilaisia merileviä ja niiden ominaisuuksia:
- Wakame on miedon makuinen merilevä ja rakenteeltaan pehmeä. Sitä käytetään japanilaisen misokeiton tärkeänä raaka-aineena, mutta sitä voidaan käyttää myös padoissa, salaateissa ja vokeissa.
- Hijiki turpoaa kolminkertaiseksi liotessaan, ja se on rakenteeltaan mustaa ja nauhamaista merilevää. Maku on myös miellyttävän mieto. Hijiki sopii hyvin kasviksiin, vokkeihin, tofuruokiin sekä salaatteihin.
- Nori on länsimaissa tunnetuin levälaji, ja se on myöskin Japanin suosituin merilevä. Nori on tullut tutuksi sushien valmistuksessa sekä riisipalloissa. Norin maku voimistuu paahtaessa ja saa myös äyriäismäisen vivahteen.
- Kombu on hyvä ruuansulatukselle, joten sitä lisätään usein papujen ja viljatuotteiden keitinveteen.
- Arame on kapea ja ohut punalevä, jossa on myöskin mieto maku. Se sopii mainiosti marinoitavaksi ja salaatteihin sekä keittoihin.
- Spirulina sopii hyvin vegaaneille, koska se siltää paljon hyvälaatuista proteiinia ja välttämättömiä aminohappoja. Sitä käytetään lähinnä ravintolisänä tablettien tai jauheen muodossa.
- Agar-agar sopii myös vegaaneille, koska sillä voi korvata eläinperäisen liivatteen, ja sitä käytetäänkin hillojen ja hyytelöiden valmistukseen.
- Chlorella on hyvin ravinteikas merilevä, sillä se sisältää esimerkiksi A-, B, C-,E – ja K-vitamiinia. Siinä on myös monia muita ravintoaineita kuten magnesiumia, rautaa, sinkkiä, fosforia ja monia muita. Tätä myydään ravintolisänä, ja pakkauksessa olevia annosmääriä on noudatettava tarkasti.
Merilevä-tuotteita saa ostettua esimerkiksi luomu – ja luontaistuotemyymälöistä. Suosittua noria saa kuitenkin jo hyvinvarustetuista marketeista. Liikaa merilevien syöntiä kannattaisi kuitenkin välttää, koska kasvupaikasta riippuen ne saattavat sisältää myös raskasmetalleja ja radioaktiivisa isotooppeja. Pieni määrä merilevää antaa kuitenkin jo sopivan ravinnepommin ja runsaasti makua erilaisiin ruokiin.